Over leiders en bazen…

Leider word je door kennis en wijsheid te verwerven, open te staan, te luisteren. De basis onder leiderschap is respect en waardering. Leiderschap wordt je verleend door je omgeving. Een leider verwelkomt kritiek in bescheidenheid, leert er van en groeit in zijn leiderschap. Hij/zij ontwikkelt zich. Een leider zoekt de dialoog, zeker ook met degenen die met hem/haar van mening verschillen. Leider blijf je voor het leven, ongeacht de positie die je bekleedt. Leiderschap is een persoonlijke eigenschap.
Om baas te worden moet je sterk zijn, kunnen vechten (figuurlijk of letterlijk), in concurrentie gaan en winnen. ‘Baas-zijn’ dwing je af en komt tot stand als overwinning op je omgeving. Kritiek impliceert een aanval op je positie en wordt bestreden. Een baas gaat in discussie, zet daarbij zijn macht in, probeert zijn tegenstanders te verzwakken, probeert ‘uit-alle-macht’ (net woord zegt het al) zijn positie te handhaven. Baas blijf je tot de macht je ontnomen wordt. ‘Baas-zijn’ is een toestand.
De vraag of JP een leider is, is gisteren bij de presentatie van het rapport Davids (andermaal) helder en ontkennend beantwoord.
Hij is slechts de baas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

drie × drie =